Таратор - Нарязва се краставица на малки кубчета и се смесва с кисело мляко добавя се и вода, олио, сол и по избор копър.
Шопска салата - нарязват се краставиците, доматите и пречен пипер. Слага се лук, магданоз, сол, олио и отгоре се настъргва сиренето.
Боб - Сваряве се боба, нарязва се морков, лук, чушка. След това се слага чубрица, джоджен, червен пипер, сол, олио, домат.
Гювече - продукти кайма, кисело мляко, лютеница, сирене, кашкавал, яйца, домат, гъби по желани, кисели краставичкинарязани на кубчета по желаниечубрица, черен пипер, сол, олио. Приготвяне: Всичките продукти се слагат в гювечето, пече се в фурна като са готови се изваждат, чупи се по едно яйце в всяко и се сервират.
Кекс - Разбиват се пет, шест яйца с една чаша захар, добавя се брашно, ванилия по желание орехи. Пече се в фурна като е готов се поръсва с пудра захар.